Den riktigt goda maten får ni om ni väljer grekisk husmanskost och meze (smårätter).
Det är vad dom är bäst på helt enkelt. Souvlaki och moussaka är kanske det som man förknippar med grekisk husmanskost (vilket är gott) men det finns mycket annan god traditionell mat som grekerna gjort sedan urminnes tider.
För att hitta den rätta restaurangen ska ni titta efter var grekerna själva äter. Visst kan det var trevligt att sitta efter hamnpromenaden vid restaurangerna som lockar flest turister men kanske inte varje kväll och dessutom har dom kanske inte den bästa maten.
Leta upp ställen där det sitter greker och äter  så får ni garanterat god mat. När ni väl har hittat en restaurang som verkar lovande så startar ni med att beställa meze vilket är små rätter med olika delikatesser som ni äter före varmrätten. Be gärna servitören om förslag om det är första gången ni provar på.
Ni kan också välja att äta enbart meze och beställer då lite fler. Alla vid bordet plockar av dessa smårätter som kommer in på egna fat. Till detta dricker man med fördel retzina av god kvalitet (vitt vin med svag smak av kåda) och ouzo (aniskryddat brännvin) som spädes med isvatten eller så dricker man en grekisk öl som t.ex. Mythos eller Fix.
Ni ska ta god tid på er vid matbordet och göra som grekerna, njut av mat och dryck och umgås.

        Kalamarakia (små friterade bläckfiskar)
        Mousaka (aubergin- köttfärslasagne)
        Keftedes (köttbullar)
        Chtapodi ( kokt eller gillad åtta-armad bläckfisk)
        Kavouri (krabba)
        Gemista (ris-och köttfyllda tomater och paprikor)
        Souvlaki (grillspett)
        Brizoles (fläskkotletter)
        Souzoukakia (köttbullar med tomatsås och vitlök)
        Stifado (köttgryta med lök)
        Garides (räkor)
        Pagidakia (små lammkotletter)
        Pastitsio (Makaronpudding)
        Jouvetsi (Mustig köttgryta med pastagryn)

        Smårätter (Meze)
        Melitzana tiganiti (friterade auberginer) 
        Kolokithakia tiganita (friterade zucchini)
        Tzatsiki (yoghurt, vitlök och gurka)
        Melizanosalata (aubergindip)
        Chtapodi (bläckfisk)
        Kalamarakia (små friterade bläckfiskar)
        Tiropitakia (ostpaj)
        Saganaki (friterad ost )
        Dolmadakia ( vinbladsdolmar)
        Taramosalata (romdip)
        Bourekakia (små köttpajer)
         

Litet matlexikon förrätter

Litet matlexikon huvudrätter

Poros Grekland

knapprad-01
knapprad-01
Flagga-gr-intro

start-se
start-en